What's on my Android?

Skoro svakim danom dobijem pitanje "Kakva je to aplikacija?", "Imaš li kakvih dobrih igrica?", "S čim radiš x ili y?" itd... Kako sam često mijenjam, testiram i koristim iz dana u dan nove aplikacije, pokušat ću sa mjesečnim blog-post-ovima uvesti malo preglednosti i dati drugima jednostavniji način da istraže nove i interesantne stvari za sebe.

Trenutno koristim Sony Xperia Z1 Compact na Android 4.4.4 KitKat u kombinaciji sa još uvijek nenadmašivim Nova Launcher-om (u Prime izvedbi) u kombinaciji sa Naxos Taz icon-pack-om i čistom crnom podlogom. App Drawer je podijeljen u četiri grupe aplikacija: Google, fotografija, igre i sve ostalo. Uz to se nalazi jedan mali folder sa mojim Pebble aplikacijama koje ću u ovom pregledu zanemariti jer su potrebne samo u slučaju da i koristite Pebble sat. Aplikacije koje su na neki način must-have i koristim na dnevnoj bazi su boldirane, tako da ih možete mirna srca preuzeti.

Zoološki vrt "Hellabrunn" (Minhen/Njemačka)

U toku protekle sedmice sam imao priliku da iskoristim svoj godišnji odmor na putu. Ovog puta me je taj put vodio u jedan njemački grad popularan po Olimpijskim igrama iz 1972., velikom fudbalskom klubu čije je ime kombinovano iz naziva pokrajine i samog grada, ali i centru jednog od vodećih brendova autoindustrije: Minhen. Kao jedan od najljepših gradova Svijeta, krije u sebi fascinantne lokacije koje svakako treba otkriti i iskusiti. Svaki ljubitelj prirode, neminovno je u obavezi da posjeti popularni zoološki vrt "Hellabrunn" koji se krije u južnom dijelu grada na pristupačnoj lokaciji uz rijeku Isar.

Sam prilaz vrtu pruža idilični pogled na kamenu obalu uz rijeku, čiji mirni tok možete pratiti s horizonta. Ulaz za odrasle osobe iznosi 14,- € (više o cijenama), što se na prvi pogled čini skupocjenim iskustvom, no nakon radosnog doživljaja kao jedna od najboljih investicija za tijelo i dušu. Iako sam zbog manjka vremena, imao priliku da obiđem svega dvije trećine vrta, zapažanja su bila iznimna. Svaka životinjska vrsta je smještena u teritorij nalik svom prirodnom teritoriju. Kao takav "Hellabrunn" zoološki vrt je bio i prvi svoje vrste, tzv. geozoo, koji životinje nije redao prema vrstama, već prema geografskom položaju u Svijetu. Tako na primjer će te pronaći tigra pokraj nosoroga, a ne pokraj lavova, leooparda i ostalim mačkama. 

Ni u jednom momentu se ne osjeti da su pregrade od drveta, stakla i željeza tu da bi spriječile životinje da pobjegnu iz svog "doma", već da ih zaštiti od mase posjetioca. Svaka oznaka ispred kaveza sa upozorenjem "Ne kucajte po staklu" i "Ne gazite po ovom području" govori o tome kako su odgovorna lica sve poduzela kako bi dali životinjama prostor za kretanje. Od bizona, preko lavova, slonova i majmuna, pa sve do raznih morskih kreatura i šišmiša, sve vrste su najavljene i opisane na raznim info-tablama i kroz predavanja vodića koji se nalaze na svakom raskršću.

Ko se u prohodu ovog ogromnog parka umori i osjeti potrebu za odmorom, biće zadovoljan što "Hellabrunn" nudi nekoliko gastronomskih objekata u samom vrtu. Restoran na otvorenom, caffe-bar, slastičarnu i terasu pokraj mlina su samo najpopularnija mjesta za predah. Cijene pića i hrane su na nivou namirnica u ostatku grada, te možete očekivati da ćete platiti za obilan obrok oko 6-8 €, a za piće od 2-3,5 €. 

Kroz galeriju slika sam pokušao uhvatiti dobar dio životinjske raznolikosti, no to je samo mali dio onog što ljudsko oko treba da vidi i da doživi. Svakom preporučujem da ukoliko bude u prilici da posjeti Minhen, da obavezno pronađe vremena (barem dva sata) za posjetu ovog zadivljujućeg zoološkog vrta koji od 1911. godine obavlja zavidan posao i pruža svakom uzrastu priliku da upozna živo bogatstvo naše planete, i da nam pruži svijest o tome da nismo ovdje sami.

Za one kojima je potrebno više informacija, poput historije vrta, načinima zaštite okoliša i životinjskih vrsta i mnogo toga više, iste mogu pronaći na web-stranici ili na Facebook fanpage-u.  

Caffe bar Mond

Jutro pred posao. Dok je duša još u krevetu, tijelo išće za nečim dobrim. Kafa. Eventualno i cigareta za ljubitelje dima. Bihać ima to jedno mjesto, možda i jedno od mnogih, ali ipak meni među najdražim. 

Kafić koje rijetko kad promjeni koje lice. Svako svakoga zna, i svako svakog pozdravlja, pa čak i ako se prije toga nikad nisu pravo i upoznali. "Kraću običnu molim!" - možda je nešto što ćete jednom, dva puta reći...ali nakon toga je konobaru dovoljan samo vaš zakoračaj i znaće šta vam treba donijeti i šta pijete.

Sitnice koje se vremenom opaze čine ovaj kafić posebnim užitkom. Bilo da je to onaj sat na zidu koji sviju, pa i pored ručnih satova i onih na mobitelima, podsjeća na to da im je vrijeme da ispiju još onaj mali gut, i da krenu vedro na posao. Onoliko koliko se to može biti.

S razlogom pišem ovaj blogpost u ponedjeljak jer tada posebno intenzivno djeljuju ove male sitnice. 

Za one koji Mond traže na društvenim mrežama, zasad je evidentiran isti samo na Foursquare-u. Naravno da i odnedavno ima i WiFi (SSID: Mond, pass: mond12345).

Ako vam je usput, navratite, sjednite i promatrajte pola sata jutarnja zbivanja. Sve će vam biti jasno.

Recenzija - YouTube (verzija 5.0)


Google je nastavio sa osvježenjem izgleda svojih Android aplikacija. Nakon Google+, GMail-a, Kalendara, Keep-a, Maps-a i ostalih, došao je i YouTube na red. Naravno da izmjene nisu samo optičke prirode ali počet ćemo od njih.
Stara ikonica je zamijenjena novom koja sad odgovara ikoni i na stranici. Nove pločice (tzv. "tiles view") su zamijenile prijašnje velike sličice, te se sad više osjeti pripadnost YouTube-a Google-ovim proizvodima. Učitavanje se odvija isto znatno brže, a dodavanje komentara je olakšano. 

Ali jedna stvar se mora posebno istaći: multitasking unutar aplikacije. Nakon što pokrenete video imate mogućnost da tekući video umanjite u donji desni ugao i nastavite pretragu po YouTube aplikaciji. To ćete postići tako što ili povučete prstom preko videa prema dolje ili kliknete u gornjem lijevom uglu na strelicu. Ova opcija najprije posjeća na Samsung-ov "Pop Up Play" koji omogućuje gledanje lokalno spremljenog videa u zasebnom prozoru, dok ste u mogućnosti dalje da koristite ostale aplikacije. Svakako da YouTube ne nudi tu mogućnost na taj način, no ipak predstavlja veliki korak u načinu korištenja YouTube aplikacije.

Nadogradnju na verziju 5.0 možete svakako očekivati kroz Play Store, no za sve one koji neće da čekaju, mogu ovdje preuzeti .apk

Recenzija - DraStic DS EmulatorVremena prenosnih konzola su davno prošla, odnosno polako prolaze. Malo ko se danas sjeća Nintendo-vog GameBoy-a, GameBoy Color-a, GameBoy Advance-a (i SP-a), a dok njihovi malo moderniji nasljednici Nintendo DS (DS Lite, DSi XL) i 3DS (XL) polako ali sigurno gube veliki udio sa tržišta, i to zbog sve veće konkurencije iz lagera pametnih mobilnih telefona koja je začeta popularnim iPhone-om, a kasnije naravno i danas još popularnijim Android-ima.

Ono što je sigurno, jeste da pored sveobuhvatne rasprostranjenosti iOS/Android-a i velike podrške mnogobrojnih razvojnih kuća (EA, Gameloft, 2K Games, Sega, Disney i dr.) koje su dugo razvijali i za gore navedene konzole, nedostaje još meni jedan veoma dragi, a to je i glavni: Nintendo. Ko može poreći da nikad u svom životu nije podlegao čaroliji genijalnih franšiza: Super Mario Bros, The Legend of Zelda, Yoshi, Donkey Kong, Star Fox, Pokemon, Professor Layton, Kirby, Big Brain Acadamy, Wario Land i mnoge druge serije su samo dio onog što je izašlo i svaki put ne samo da je dobro, već je i hit na svakom kontinentu.

Pošto će proći još sigurno mnogo vremena prije nego što se Nintendo smakne sa tvrdoglavog stava, prinuđeni smo da koristimo emulatore i ROM-ove igrica za uživanje gore navedenih serija na svojim mobilnim uređajima.

Postoje mnogobrojni emulatori za GB, GBC, GBA, ali ono što nedostaje jeste Nintendo DS koji je svakako pojavljivanjem na tržištu uveo i evoluisao način i princip igranja igre na ekranu osjetljivom na dodir, te je sve franšize osvježio dodavajući im tu novu dimenziju. Kako je ta kombinacija komandi predstavljala jedan od ključnih problema pri izradi funkcionirajućeg DS emulatora, dugo vrijeme nije se pojavio nijedan koji je bio vrijedan spomena, no Exophase razvojni tim je odradio odličan zadatak. Nakon par beta fazi, napokon se u Play Store-u pojavio Drastic DS Emulator kojeg sam odmah prvog dana skinuo i evo zadnjih par dana ekscesivno testirao.


Dok je prva verzija zahtjevala BIOS (kojeg ste sami morali obezbjediti po raznim forumima), ukratko se pojavilo ažuriranje koje ne traži isti, već samo ROM igrice. Nakon pokretanja aplikacije, imate mogućnost nastaviti na zadnjoj igri gdje ste stali, učitati novu igru, mijenjati postavke ili napustiti aplikaciju.


Iz dijela postavki vas mogu savjetovati da pogledate opcije pri kraju, a odnose se na jezične postavke. Ovo je bitno ukoliko koristite višejezični ROM a želite koristiti drugi jezik nego zadani engleski.


ROM-ove možete spremiti bilo gdje na vašem uređaju (zbog prosječnih veličina od 128-512MB po ROM-u preporučuje se korištenje eksterne memorijske kartice) i učitati ih iz bilo koje mape. DraStic automatski prepoznaje *.nds ROM-ove i ignoriše druge datoteke unutar telefona, tako da se ne trebate brinuti oko nekompatibilnih ROM-ova. Savjetujem da koristite ipak jednu jedinstvenu mapu za svoje igre i da ih pravilno imenujete.


Samim pokretanjem igre, na donjem rubu ekrana imate tipku "MENU" koja vam nudi dodatne opcije. Neke od njih su postavke prikaza DS ekrana (ove postavke možete činiti u toku igre bez problema i resetovanja stanja). Druga opcija jeste prikaz/skrivanje kurzora i upravljačkih tipki (A, B, X, Y, L, R), vama je prepušteno da li ih želite koristiti u kombinaciji sa ekranom na dodir ili samostalno ili samo ekran, ovisi naravno sve od igre do igre. Ovdje imam jedinu malu zamjerku, a to je da nisam u mogućnosti da upravljačke tipke postavim na ekranu prema svojoj želji, tako da se dešava da nekad smetaju pri upravljanju kroz dodirima na ekran.

Pored toga što unutar igara koje podržavaju spremanje stanja igre, vi imate i opciju spremanja stanja i na uređaju, a ne samo to, već čak i na vaš Google Drive. Ova zadnja opcija vam pruža mogućnost da koristite igre na više Android uređaja odjednom, što je fantastično.


DraStic DS Emulator možete preuzeti za 7,99 US$ u Play Store-u. Cijena je u svakom slučaju pristupačna i povoljna za ono što dobijete. ROM-ove potražite na internetu. Moram napomenuti da mi nije dozvoljeno dijeljenje prečica za stranice sa ROM-ovima, te da bi trebali posjedovati originalnu igru kako biste skinuli odgovarajući ROM, ali to je ipak stvar koja se čak ni u drugim zemljama ne praktiricira korektno.

Recenzija - bopbop


Ovog puta želim da podijelim s vama jednu interesantnu igricu na koju sam naišao čitajući blogtogo.de. Radi se o igrici koja temelji na jednostavnom principu vezanja niza kuglica iste boje. Što veći niz napravite to sakupljate više poena i penjete se na ljestvici koja profitira od nedavno na Google-ovom I/O-u predstavljenom API-u "Google Play Services" koji dozvoljava da sinkronizirate preko svih vaših Android uređaja vaše rezultate, dostignuća, postavke i naravno komparirate rezultate sa vašim Google+ prijateljima.

Sa svojom veoma svježom Holo optikom, jednostavnim postavkama i minimalnim zahtjevima bopbop vas animira da je poigrate barem jednom dnevno, bilo zbog lijepih boja, interesatnog principa igre ili želje za boljim rezultatom.

Kako sakupljanje poena nizanjem boja nije stvar koja u sebi nosi velik zahtjev za moždane ćelije, programeri  su implementirali pored vremenskog ograničenja i dodatne bonuse kroz igru. Tako npr. imate pri vrhu dvije horizontalne trake, označene sa po jednom od pet boja kugli kojim igrate. Gornja vam ukazuje na dodatne bodove za nizanje te boje, dok nizanjem kugli boja iz donjeg pojasa možete produljiti sebi vrijeme igranja.

Zvuči sad komplikovano? Probajte prvo "How to play" sekciju koja će vam pokazati sve navedeno i onda se uživajte u odličnoj igri.

bopbop možete skinuti besplatno u Google Play Store-u.

Novosti - Google+ sinkronizira notifikacije


Google+ je dobio sa posljednom aktualizacijom jednu interesantnu i korisnu funkciju: sinkronizacija notifikacija. Bilo da smo direktno na svojoj Google+ stranici u browseru ili na svojoj Android aplikaciji, kad zaprimimo i reagujemo na notifikaciju, ista će nestati kao takva i sa drugih platformi.

Ovo je jedna veoma korisna stvar koja je već duže prisutna na "plavoj" društvenoj mreži, te će obradovati sigurno sve korisnike Google+.

Preostaje da kažem da najnoviju verziju možete preuzeti ovdje (besplatno u Google Play Store-u), a detaljnije informacije možete pročitati zativ ovdje: izvor.

Recenzija - Foursquare

Jeste li se ponekad zapitali "koji je to lokal o kojem svi pričaju" ili "gdje je sva moja raja?" i pomislili kako bi bilo kad bi na ova pitanja imali jednostavan odgovor bez bezbrojnih poziva gdje vas druga strana ne čuje i obrnuto jer je preglasna muzika i slično?

Foursquare je društvena mreža koja je već duže vrijeme na čelu tzv. "geolokacijskih" društvenih mreža. Vi ste gospodar vaših podataka, i tako neko ko ni u kom slučaju nije voljan dijeliti svoju geografsku poziciju ikad ikom, onda je najbolje da ovdje prestanete čitati ovaj artikal i pređete na nešto drugo.

Nakon jednostavne registracije, stoji vam na raspolaganju pronalaženje vaših Facebook, Twitter prijatelja i kontakata iz imenika koji koriste također Foursquare, jer smisao svake društvene aplikacije jeste upravo društvo. Ukoliko živite u relativno naseljenom mjestu onda su velike mogućnosti da ćete pronaći nekog poznanika koji je već "check"-irao u nekoj lokaciji blizu vas. 

S optičkog aspekta, aplikacija se tek nedavno prilagodila "holo" optici koju je Google uveo kao novi "standard" u UI kod predstavljanja Android 4.0 Ice Cream Sandwich-a. Dugme za "Check In" je uvijek dostupno kod pokretanja aplikacije u donjem lijevom uglu, i klikom na isto će vam se pojaviti sve lokacije koje su već prethodno kreirane od strane drugih korisnika. Ukoliko ih i ne vidite, imate mogućnost u polju za pretragu unijeti ime nove lokacije i kreirati tako istu koja će nakon toga biti dostupna svakom.

Kako je samo obilježavanje "Check In"-a u nekoj lokaciji sama za sebe relativno monoton proces, Foursquare je dodao "Badge"-ove, odnosno značke, i popis prijatelja, s kojim se možete naticati sa društvom u "borbi" za "Mayor" (eng. načelnika) lokacija, što je dugoročno veoma zabavna stvar.

Na vama je sad da preuzmete aplikaciju ovdje (besplatno u Google Play Store-u) i "check"-irate...

PS: mene možete slobodno dodati u vašu mrežu

Recenzija: Pocket Casts


Postoje mnogi načini konzumiranja informativnog sadržaja koje su me popratile kroz život. Od časopisa, preko televizije, knjiga, radio emisija pa do dokumentarnih filmova, sve su to bili oblici informisanja o temama koje su me vremenom bile interesantne. Kako je vrijeme odmicalo, kako je vremena svakog dana sve manje, prešli smo u oblik multikonzumenata, informacije dobijamo iz raznih izvora...istovremeno. U tome svemu, audio konverzacije o određenim temama su postsale sve popularnije, brzo se pojavio pojam podcast, koji je danas dio moje svakodnevnice. Interesantne sadržaje najradije pratim uz razgovore stručnjaka i onih koji se kreću u tim sferama, zajedno sa pisanom riječi, tj. blogpostovima. 
Za ovaj prvi dio mi je nedavno zapeo za oči Pocket Casts (3.99$ u Google Play Store-u). Ova divno dizajnirana aplikacija odskače na Android platformi od svih drugih, primjenjujući sve Google-ove upute za Holo teme, od izgleda aplikacije, preko tranzicija do pokretnih komandi. Jednostavno se osjeti da je usklađena.
Iz tog razloga je preporučujem svima koji žele da prate svoje podcast-e na svom Android telefonu. Za one koji nisu imali do sada zadovoljstvo, preporučujem za početak (ukoliko volite Android, a pretpostavljam ako čitate ovaj blog) Vergecast i TWiT podcast. Obavezno potražite i uživajte.

Današnji homescreen #1


Jedna od velikihprednosti Android-a jeste ta da je optički potpuno prilagodljiv samoj osobi, situaciji, mjestu i mnogo toga drugom. S obzirom da i sam često mijenjam izgled početnog zaslona, ovaj put želim podijeliti šta tačno čini u ovom momentu moj homescreen.
Kao launcher koristim Nova Launcher Prime (besplatna verzija i Prime sa dodatnim mogućnostima upravljanja za 4,00 $ u Google Play Store-u). Wallpaper je preuzet sa wallbase (besplatno u Google Play Store-u), tačnije ovaj
Na zaslonu imam samo tri widget-a: sat, Battery Widget Reborn i Google Search Widget. Sasvim jednostavno, više nego dovoljno.
Prvi red prečica je sačinjen od Google Calendar, Tasks, SMS poruka, Telefona, GMail, Google Authenticator i Chrome, te time čini moj poslovno produktivni dio aplikacija, dok se na drugoj strani nalaze: Facebook, Google+, Falcon Pro, Google Play Store, Instagram, Foursquare i Dropbox koji čine moju podlogu za dijeljenje raznog sadržaja u društvenim mrežama.
U notifikacijama se nalaze opet indikator widget-a Battery Widget Reborn, kao i jučer spomenutog 1Weather-a koji me uvijek informišu o aktuelnom toku unutar i van telefona.
Kroz narednih par sedmica ću pisati o smislu aplikacija po nešto, do tada je na vama da sami shvatite u čemu je svrha svake od njih.

Recenzija: 1Weather


Vrijeme je ovih dana jedna od glavnih tema u našem društvu. Snijeg krajem marta je iskreno depremirajući, ..., pogotovo ako je već deseti po redu ove zime i svi su siti istog. Iščekujemo proljeće. S čim to bolje ide ako ne sa jednom tako lijepo dizajniranom aplikacijom kao što je 1Weather (besplatno u Google Play Store-u). Sa svojim jednostavnim ali ipak upečatljivim prikazom sadašnjeg vremena, vremenske prognoze za narednu sedmicu, uključujući padavine, vjetar i UV-jačinu, ova aplikacija nudi sve što očekujemo ukratko od vremena.
Sad još samo da ugrije...

Recenzija: DHL Fastest LapPred jutrašnju utrku velike nagrade Malezije predstavljam vam DHL Fastest Lap (besplatno u Google Play Store-u). Kao veliki pratioc Formule 1, uvijek sam tražio neku aplikaciju koja će me uvijek dati do znanja šta se u svakom trenutku dešava na stazi, a i van staze. Prava vrijednost ove aplikacije se najviše ogleda u toku utrke: brza aktualizacija, komentari o dešavanjima na stazi, aktuelni razmaci između bolida. Sve je obuhvaćeno.
I nakon utrke, vijesti su ažurne, kratke i jasne. Više ne tražim, i toliko sam oduševljen.