Zoološki vrt "Hellabrunn" (Minhen/Njemačka)

U toku protekle sedmice sam imao priliku da iskoristim svoj godišnji odmor na putu. Ovog puta me je taj put vodio u jedan njemački grad popularan po Olimpijskim igrama iz 1972., velikom fudbalskom klubu čije je ime kombinovano iz naziva pokrajine i samog grada, ali i centru jednog od vodećih brendova autoindustrije: Minhen. Kao jedan od najljepših gradova Svijeta, krije u sebi fascinantne lokacije koje svakako treba otkriti i iskusiti. Svaki ljubitelj prirode, neminovno je u obavezi da posjeti popularni zoološki vrt "Hellabrunn" koji se krije u južnom dijelu grada na pristupačnoj lokaciji uz rijeku Isar.

Sam prilaz vrtu pruža idilični pogled na kamenu obalu uz rijeku, čiji mirni tok možete pratiti s horizonta. Ulaz za odrasle osobe iznosi 14,- € (više o cijenama), što se na prvi pogled čini skupocjenim iskustvom, no nakon radosnog doživljaja kao jedna od najboljih investicija za tijelo i dušu. Iako sam zbog manjka vremena, imao priliku da obiđem svega dvije trećine vrta, zapažanja su bila iznimna. Svaka životinjska vrsta je smještena u teritorij nalik svom prirodnom teritoriju. Kao takav "Hellabrunn" zoološki vrt je bio i prvi svoje vrste, tzv. geozoo, koji životinje nije redao prema vrstama, već prema geografskom položaju u Svijetu. Tako na primjer će te pronaći tigra pokraj nosoroga, a ne pokraj lavova, leooparda i ostalim mačkama. 

Ni u jednom momentu se ne osjeti da su pregrade od drveta, stakla i željeza tu da bi spriječile životinje da pobjegnu iz svog "doma", već da ih zaštiti od mase posjetioca. Svaka oznaka ispred kaveza sa upozorenjem "Ne kucajte po staklu" i "Ne gazite po ovom području" govori o tome kako su odgovorna lica sve poduzela kako bi dali životinjama prostor za kretanje. Od bizona, preko lavova, slonova i majmuna, pa sve do raznih morskih kreatura i šišmiša, sve vrste su najavljene i opisane na raznim info-tablama i kroz predavanja vodića koji se nalaze na svakom raskršću.

Ko se u prohodu ovog ogromnog parka umori i osjeti potrebu za odmorom, biće zadovoljan što "Hellabrunn" nudi nekoliko gastronomskih objekata u samom vrtu. Restoran na otvorenom, caffe-bar, slastičarnu i terasu pokraj mlina su samo najpopularnija mjesta za predah. Cijene pića i hrane su na nivou namirnica u ostatku grada, te možete očekivati da ćete platiti za obilan obrok oko 6-8 €, a za piće od 2-3,5 €. 

Kroz galeriju slika sam pokušao uhvatiti dobar dio životinjske raznolikosti, no to je samo mali dio onog što ljudsko oko treba da vidi i da doživi. Svakom preporučujem da ukoliko bude u prilici da posjeti Minhen, da obavezno pronađe vremena (barem dva sata) za posjetu ovog zadivljujućeg zoološkog vrta koji od 1911. godine obavlja zavidan posao i pruža svakom uzrastu priliku da upozna živo bogatstvo naše planete, i da nam pruži svijest o tome da nismo ovdje sami.

Za one kojima je potrebno više informacija, poput historije vrta, načinima zaštite okoliša i životinjskih vrsta i mnogo toga više, iste mogu pronaći na web-stranici ili na Facebook fanpage-u.