Recenzija - Foursquare

Jeste li se ponekad zapitali "koji je to lokal o kojem svi pričaju" ili "gdje je sva moja raja?" i pomislili kako bi bilo kad bi na ova pitanja imali jednostavan odgovor bez bezbrojnih poziva gdje vas druga strana ne čuje i obrnuto jer je preglasna muzika i slično?

Foursquare je društvena mreža koja je već duže vrijeme na čelu tzv. "geolokacijskih" društvenih mreža. Vi ste gospodar vaših podataka, i tako neko ko ni u kom slučaju nije voljan dijeliti svoju geografsku poziciju ikad ikom, onda je najbolje da ovdje prestanete čitati ovaj artikal i pređete na nešto drugo.

Nakon jednostavne registracije, stoji vam na raspolaganju pronalaženje vaših Facebook, Twitter prijatelja i kontakata iz imenika koji koriste također Foursquare, jer smisao svake društvene aplikacije jeste upravo društvo. Ukoliko živite u relativno naseljenom mjestu onda su velike mogućnosti da ćete pronaći nekog poznanika koji je već "check"-irao u nekoj lokaciji blizu vas. 

S optičkog aspekta, aplikacija se tek nedavno prilagodila "holo" optici koju je Google uveo kao novi "standard" u UI kod predstavljanja Android 4.0 Ice Cream Sandwich-a. Dugme za "Check In" je uvijek dostupno kod pokretanja aplikacije u donjem lijevom uglu, i klikom na isto će vam se pojaviti sve lokacije koje su već prethodno kreirane od strane drugih korisnika. Ukoliko ih i ne vidite, imate mogućnost u polju za pretragu unijeti ime nove lokacije i kreirati tako istu koja će nakon toga biti dostupna svakom.

Kako je samo obilježavanje "Check In"-a u nekoj lokaciji sama za sebe relativno monoton proces, Foursquare je dodao "Badge"-ove, odnosno značke, i popis prijatelja, s kojim se možete naticati sa društvom u "borbi" za "Mayor" (eng. načelnika) lokacija, što je dugoročno veoma zabavna stvar.

Na vama je sad da preuzmete aplikaciju ovdje (besplatno u Google Play Store-u) i "check"-irate...

PS: mene možete slobodno dodati u vašu mrežu