"Ulrich" cafe/restaurant/bar - ungewohnt gewöhnlich #VIEwoWAS

Neuerdings führte mich der Sonntagsspaziergang nach Spittelberg. Wohl bekannt durch seine zahlreichen kleinen und gemütlichen Gassen, ideal für die ein oder andere Entdeckung, und ich wurde fündig. Im Augenwinkel schien im Schatten der St.Ulrich Kirche eine bunte Ansammlung von Klappsesseln auf. Menschen die entspannend an ihren genauso bunten und erfrischend wirkenden Getränken nippten, sah und klang spannend, da musste ich hin. 

Schnell auf die Terrasse einen Tisch finden, war nicht leicht, aber die überaus freundliche Bedienung war schnell zur stelle und gab uns einen Platz in der man wirklich die Atmosphäre spüren konnte. Künstlerisch, farbenfroh und doch nicht überreizend für das Auge. Es schien ungewohnt gewöhnlich, man fühlte sich trotz den eng gestaffelten Tischen wie zuhaus. 

Die Karte überzeugte mit eine wirklich guten Auswahl an Kaffees, Longdrinks und hausgemachten Detox- und Eistees. Zum Essen waren meine Begleitung und ich nicht hier, aber die Menüs klingen spannend und köstlich, was uns zum Wiederkommen anspornte. Schnell bestellt...und ohne große Wartezeiten waren unsere Kaffees (in farbigen Häferln :) ) und der Pink Grapefruit und Red Rooster da. Zwar war ich etwas skeptisch ob eine Kombo aus roter Beete und Ananas, oder Grapefruit und Thymian sinnvoll sein kann und schmecken soll, doch schnell wurde ich eines Besseren belehrt. 

Die ganze Zeit über war die Terrasse gut gefüllt und es ist ein bisschen Glück von Nöten sofort einen Platz zu ergattern wenn man nicht reserviert hat, was hier gut und gerne gemacht wird.

Wer also eben etwas neues probieren möchte, dem ist dieses kleine aber feine Cafe durchaus zu empfehlen. Ich lass hier noch ein paar Bilder sprechen. Die restlichen Infos folgen drunter. 

Webseite: ulrichwien.at

Social Media: Facebook, Foursquare, Instagram

Zoološki vrt "Hellabrunn" (Minhen/Njemačka)

U toku protekle sedmice sam imao priliku da iskoristim svoj godišnji odmor na putu. Ovog puta me je taj put vodio u jedan njemački grad popularan po Olimpijskim igrama iz 1972., velikom fudbalskom klubu čije je ime kombinovano iz naziva pokrajine i samog grada, ali i centru jednog od vodećih brendova autoindustrije: Minhen. Kao jedan od najljepših gradova Svijeta, krije u sebi fascinantne lokacije koje svakako treba otkriti i iskusiti. Svaki ljubitelj prirode, neminovno je u obavezi da posjeti popularni zoološki vrt "Hellabrunn" koji se krije u južnom dijelu grada na pristupačnoj lokaciji uz rijeku Isar.

Sam prilaz vrtu pruža idilični pogled na kamenu obalu uz rijeku, čiji mirni tok možete pratiti s horizonta. Ulaz za odrasle osobe iznosi 14,- € (više o cijenama), što se na prvi pogled čini skupocjenim iskustvom, no nakon radosnog doživljaja kao jedna od najboljih investicija za tijelo i dušu. Iako sam zbog manjka vremena, imao priliku da obiđem svega dvije trećine vrta, zapažanja su bila iznimna. Svaka životinjska vrsta je smještena u teritorij nalik svom prirodnom teritoriju. Kao takav "Hellabrunn" zoološki vrt je bio i prvi svoje vrste, tzv. geozoo, koji životinje nije redao prema vrstama, već prema geografskom položaju u Svijetu. Tako na primjer će te pronaći tigra pokraj nosoroga, a ne pokraj lavova, leooparda i ostalim mačkama. 

Ni u jednom momentu se ne osjeti da su pregrade od drveta, stakla i željeza tu da bi spriječile životinje da pobjegnu iz svog "doma", već da ih zaštiti od mase posjetioca. Svaka oznaka ispred kaveza sa upozorenjem "Ne kucajte po staklu" i "Ne gazite po ovom području" govori o tome kako su odgovorna lica sve poduzela kako bi dali životinjama prostor za kretanje. Od bizona, preko lavova, slonova i majmuna, pa sve do raznih morskih kreatura i šišmiša, sve vrste su najavljene i opisane na raznim info-tablama i kroz predavanja vodića koji se nalaze na svakom raskršću.

Ko se u prohodu ovog ogromnog parka umori i osjeti potrebu za odmorom, biće zadovoljan što "Hellabrunn" nudi nekoliko gastronomskih objekata u samom vrtu. Restoran na otvorenom, caffe-bar, slastičarnu i terasu pokraj mlina su samo najpopularnija mjesta za predah. Cijene pića i hrane su na nivou namirnica u ostatku grada, te možete očekivati da ćete platiti za obilan obrok oko 6-8 €, a za piće od 2-3,5 €. 

Kroz galeriju slika sam pokušao uhvatiti dobar dio životinjske raznolikosti, no to je samo mali dio onog što ljudsko oko treba da vidi i da doživi. Svakom preporučujem da ukoliko bude u prilici da posjeti Minhen, da obavezno pronađe vremena (barem dva sata) za posjetu ovog zadivljujućeg zoološkog vrta koji od 1911. godine obavlja zavidan posao i pruža svakom uzrastu priliku da upozna živo bogatstvo naše planete, i da nam pruži svijest o tome da nismo ovdje sami.

Za one kojima je potrebno više informacija, poput historije vrta, načinima zaštite okoliša i životinjskih vrsta i mnogo toga više, iste mogu pronaći na web-stranici ili na Facebook fanpage-u.  

Caffe bar Mond

Jutro pred posao. Dok je duša još u krevetu, tijelo išće za nečim dobrim. Kafa. Eventualno i cigareta za ljubitelje dima. Bihać ima to jedno mjesto, možda i jedno od mnogih, ali ipak meni među najdražim. 

Kafić koje rijetko kad promjeni koje lice. Svako svakoga zna, i svako svakog pozdravlja, pa čak i ako se prije toga nikad nisu pravo i upoznali. "Kraću običnu molim!" - možda je nešto što ćete jednom, dva puta reći...ali nakon toga je konobaru dovoljan samo vaš zakoračaj i znaće šta vam treba donijeti i šta pijete.

Sitnice koje se vremenom opaze čine ovaj kafić posebnim užitkom. Bilo da je to onaj sat na zidu koji sviju, pa i pored ručnih satova i onih na mobitelima, podsjeća na to da im je vrijeme da ispiju još onaj mali gut, i da krenu vedro na posao. Onoliko koliko se to može biti.

S razlogom pišem ovaj blogpost u ponedjeljak jer tada posebno intenzivno djeljuju ove male sitnice. 

Za one koji Mond traže na društvenim mrežama, zasad je evidentiran isti samo na Foursquare-u. Naravno da i odnedavno ima i WiFi (SSID: Mond, pass: mond12345).

Ako vam je usput, navratite, sjednite i promatrajte pola sata jutarnja zbivanja. Sve će vam biti jasno.